Annons

Kåldolmar kräfva handlag…

Ledig nu och jag har börjat laga mig igenom kokboken, husman för hela slanten dom här veckorna nu, småttingarna är överlyckliga (för det mesta), gaffelmosning står högt i kurs här (ingen vågar nått annat). Kåldolmar i kväll inför morgondagen då, är omöjlig att inte tycka om, det funkar bara inte att inte gilla. Kål är den mest grundläggande grönsaken av alla, det finns något djupt rotat i enkelheten och den läkande känslan med att äta kål.
Annons
Ledig nu och jag har börjat laga mig igenom kokboken, husman för hela slanten dom här veckorna nu, småttingarna är överlyckliga (för det mesta), gaffelmosning står högt i kurs här (ingen vågar nått annat). Kåldolmar i kväll inför morgondagen då, är omöjlig att inte tycka om, det funkar bara inte att inte gilla. Kål är den mest grundläggande grönsaken av alla, det finns något djupt rotat i enkelheten och den läkande känslan med att äta kål. Magen mår gott och får nyttig fart (i rätt mängd av välgörande kål), det är därför det djupt rotade i generna tilltalas av kål.
 
Kåldolmar då, dom har kommit att bli kålens rättmätige kung, paradrätten bland kålrätter. Men ers höghet är lite på dekis, lite sällsynt i vimlet om man säger så, tyvärr.
 
Varje gång man sätter upp kåldolmar på restaurang så får samtliga på arbetsplatsen någonting längtansfullt i blicken och det gäller även på hemmaplan. Man har (även om man kanske inte tänkt på det) gått och längtat efter kåldolmar eftersom att de knappt serveras längre på restaurang men i alla fall ibland här hemma. Många tycker dom är för omständliga och tidskrävande att göra, jag köper inte det.
 
Kåldolmar är kanske svåra, det kräver lite handlag, men mer tidskrävande eller mer omständliga än andra rätter är dom inte. Man ”tror” nog det, men det är bara för att man inte kör kåldolmar så ofta och så är ekorrhjulet är i snurrning. Det blir moment 22 på högsta gastronomiska nivå, man ”tror” och därför låter man bli istället för att köra oftare och skaffa sig rutin och vana. Så här är det med mat, kåldolmar får symbolisera det dubbla med vissa rätter. Kålpuddingen, som är sjukt god också har tagit rampljuset ifrån kåldolmarna eftersom att många tror att kåldolmar är krångligt och kålpudding är enklare. Men inget är krångligt, tidskrävande eller svårt om man kan det och får rutin på det. Gör kåldolmar! Även om det är mycket på luncherna eller svårt om tid hemma, dunka på! Gör stora lass kåldolmar, rulla, forma, baka i ugn, den här rätten är värd det.
 
Sen en snabb sak: vitkål eller savoykål? Svaret: savoykål är snyggare och sjukt god, vitkål är inte riktigt lika snygg men ännu godare än sjukt god, valet är svårt, kör savoy här hemma nu i min prepp här nu hemma inför morgondagen.
 
Klassisk kåldolmebild,redo för sirap, lite sky och sedan ugnen

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Förnya stort med smått – nu ska inredningen vara flexibel

Förnya stort med smått – nu ska inredningen vara flexibel

En rådande trend på dagens caféer och restauranger är behovet av flexibilitet. Det ska var enkelt att flytta runt inredning. Man ska kunna sitta ensam eller i stor grupp. Samtidigt som det helst ska kännas hemtrevligt. ...

Nyheter