Annons

Mosad gurka…

Idéer till rätter kan ju komma upp hur som helst, det är sjukt klyschigt men det är ett faktum. Lika klyschigt är att känselspröten ska vara på hela tiden, inget får missas, det är som att vara ute och plocka kantareller och ”kantarellögonen” måste vara påkopplade, är dom inte det hittar man inga kantareller. Till en pilgrimsmussla som jag ska köra på nya menyn kommer jag köra en gurkdetalj som kom när jag hade spröten ute.
Annons

Idéer till rätter kan ju komma upp hur som helst, det är sjukt klyschigt men det är ett faktum. Lika klyschigt är att känselspröten ska vara på hela tiden, inget får missas, det är som att vara ute och plocka kantareller och ”kantarellögonen” måste vara påkopplade, är dom inte det hittar man inga kantareller. Till en pilgrimsmussla som jag ska köra på nya menyn kommer jag köra en gurkdetalj som kom när jag hade spröten ute.

I somras skulle jag göra sallad, en vanlig sallad bara till något som jag inte ens kommer ihåg vad det var. Jag ska ha gurka i och skalar en hel. När jag ska till och börja skära gurkan och annat kommer min tioåring och föreslår att jag ska mosa gurkan. Kan man inte göra ett mos av gurkan? Jag är på vippen att bara avfärda idiotin men känner något, det är något som kittlar: mosad gurka, hur blir det? Så jag mosar den, gurkan, kärnar ur den först (den är ju skalad också), lägger den i en plastpåse och dunkar skiten ur gurkan med en köttbankare. Saltar och dressar den med olivolja, citronsaft och salt, vi äter den och jag känner att det är en jäkligt skön känsla på gurkan, den blir krispig även om den är mosad, inte urvattnad som man skulle kunna tro och tänka.

Funderingarna går igång, jag har tänkt på en rätt med pilgrimsmussla eller röding och gurka, här kanske det finns nått.
Jag testar i dag. Den mosade gurkan ska ju tryckas till å det grövsta, en gamma kompis kommer till pass: fetaosten. Gör en dressing av smulad lagrad fetaost, finhackad schalottenlök, grön chili, mynta, limeskal och oliver. Mosar gurkan nu till min pilgrimsmussla emellan två handdukar, vänder upp den med dressinen som är packad med lök, oliver, fetaost och smaksättning, det blir bra. Kommer bottna en tallrik med en grovt skuren tartar av sotad pilgrimsmussla och sotad avocado som jag också picklar, sedan en rejäl hög med den mosade och dressade gurkan ovanpå och till sist riven fryst fetaost. 

Gurkan mosad och blandad med lite plockad mynta innan den dressas
Dressingen, fetaost är galet

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter