Annons

Syran från Sverige…

Hade ett surr med en polare hät om dan om vad som är den ”Svenska syran”, har vi något som kan kallas det? Det som är ”vårt” sätt att syra saker? Ja det kan ju jag tycka och det var det som surret handlade om och det är därför som jag sitter och funderar. Det är ju intressant, syra är viktigt, syra sätter ribban, syra trycker till.Slaget om titeln stod i surret med min polare  emellan Ättika och gräddfil.
Annons

Hade ett surr med en polare hät om dan om vad som är den ”Svenska syran”, har vi något som kan kallas det? Det som är ”vårt” sätt att syra saker? Ja det kan ju jag tycka och det var det som surret handlade om och det är därför som jag sitter och funderar. Det är ju intressant, syra är viktigt, syra sätter ribban, syra trycker till.

Slaget om titeln stod i surret med min polare  emellan Ättika och gräddfil.
Ättika kallas ju ibland för den Svenska syran, komplementet eller ersättaren till vinäger och citron. För mig blir den aldrig den fullständiga ersättaren, jag klarar mig inte utan framför allt citron. Skal och saft höjer grönsaker, såser, kött och mycket annat. Samma med vinäger men kanske inte lika viktig som citron för mig.

Men ättika är sjukt bra som jag skrivit om innan (men då har jag pratat inläggningar generellt nu pratar jag ättika som smaksättare i maten), den är ett grymt och självklart val i många många lägen, viktig och koden till det Svenska. Kan ju dra hur många givna som helst: Sill, dillkött, inlagda rödbetor så vi är ju uppe och nosar på att ättika ska vara den ”officiella” svenska syran men jag är nog inte där.

Ättikan funkar oxå gott tillsammans med citronkompisar, som vitlök, tomat, örter och skaldjur. Man skulle vilja sätta ättikan i händerna på en matmor på landsbygden i Frankrike eller Italien och kasta ut citronerna och vinägern. Tror fasiken det mesta skulle funka och bli riktigt bra.

Motståndaren gräddfil är en personlig favorit och det var här surret gick som hetast med min kollega under gårdagen, jag anser nog att den vinner även om jag avgudar ättika också. Gräddfilen är fräsch, god, syrlig, fyllig. Ruggigt användbar och en i min mening ännu bättre syra och kod till det svenska. Sätt gräddfil i samma matmors händer på Frankrikes eller Italiens landsbygd som ovan och släng ut till exempel creme fraiche och youghurt, jag tror tanterna skulle bli överlyckliga.

Gräddfil är syran som är sjukt användbar i matlagningen, jag använder kopiösa mängder och har den lite överallt som en staushöjare i smaksättningen till rätter. En annan produkt som jag får ut av gräddfilen och som gör att den till slut ändå vinner över ättikan är vasslen och kvargen som man får fram när man kokar upp gräddfilen. Jag har visat metoden här tidigare: Vassle . Både vasslen och kvargen är sjukt användbara. Vasslen har, nedkokt en sjukt härlig och karakteristisk smak och syra, helt unik skulle jag säga. Som smaksättare och syrningssmaksättare till grönsaker och såser är vasslen helt egen och oersättlig för mig Kvargen är lika bra den, syran är galen som tillbehör i sköna förrätter. Om du inte testat innan så gör vassle och kvarg enligt metoden ovan, gräddfilen går till ytterligare en nivå direkt, lycka till!

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter