Annons

Tänker på Bengt W…

Satt i går och läste i min favvokokbok, mat och minnen av Tore Wretman. Jag älskar historierna, maten och bilderna... Denna bok borde ingå i läroplanen på restaurangskolorna.
Annons

Satt i går och läste i min favvokokbok, mat och minnen av Tore Wretman. Jag älskar historierna, maten och bilderna… Denna bok borde ingå i läroplanen på restaurangskolorna.

Vet inte varför men jag började tänka på Bengt Wedholm, denna fantastiske och egensinnige kock som verkligen arbetade i kök fram till sin bortgång för snart exakt 15 år sen. I 60 år var han aktiv!! Först som elev i hemstaden Nyköping via Stockholm där Den Gyldene Freden och Restaurang Cecil med legendariske Julius Karlsson utbildade unge Bengt till kock. Han fortsatte till Paris där han under några år huserade på bland annat svenska ambasaden och Le Chremalier. Tillbaka i Stockholm så var han tillbaka i Julius tjänst på Bacci Vapen för att sedan slå sig in som krögare… Östergök, Muntergök, Den Gyldene Freden och till sist och inte minst Wedholm Fisk.

Man får inte glömma bort legendarer som Bengt och några andra med honom, han var med och byggde upp restaurangscenen i Sverige. Det var han och några till som höjde statusen på vår bransch, gubben Wedholm var även en av de första som predikade och slogs för bra råvaror. Nu är det nästan en klyscha med pratet och malandet om att man vill jobba med bra råvaror, det är självklarheter nu men så har det inte alltid varit.

Bengt hade en speciell relation till ”sina” leverantörer, fiskhandlarna som levererade till Wedholms fisk visste att lådorna åkte ut på nybrokajen om det inte såg bra ut. MEN han höjde kraven och banade väg för oss som nu står och sliter i köken.

Bengt arbetade som sagt hårt och under många långa år. En story som jag fick berättat av en annan legendar som var Bengts leverantör under många år är Stickan på Arvid Nordquist. Stickan hade vart på tillställning på Grand en kväll, det blev lite sent och på vägen hem från tillställningen passerade han Wedholms runt Ett på natten. Han tittade in i restaurangen och såg att det lös i köket, i ljusets sken såg han Bengt i kockkläder fixandes med något bestyr vid spisen. Bengt började väl närma sig 80 år vid tillfället så Stickan stegade in i restaurangen och vidare in i köket för å fråga vad hans gode vän gjorde där vid denna tid på dygnet! Svaret är obetalbart och säger en hel del: Ja men va fan, man ska väl jobba full dag innan man hasar sig hem!!

Jag var elev på Wedholms, en snorig 15 åring som storögt fick sina första intryck av arbetet i köket. Bengt var fantastisk, hård givetvis men jag gillade det. Hans inställning till mat har etsat sig fast och han var sedan som jag skrivit tidigare min idol i hemlighet. Matfilosofin med  raka rör, inget tjafs eller krångligheter lever jag efter sedan dess… Även om man senare alltid har velat vara kreativ och nyskapande så har det där följt en, man behöver inte göra avsteg från den filosofin även om man vill twista till maten.

Några andra sidor är charmören, esteten och personligheten Bengt. Det hände ibland under den lilla tid jag var där att det drogs in tavlor för påseende av Bengt från den närliggande auktionsförrättaren runt hörnet. Jag tror jag försiktigt frågade om han även sysslade med detta och fick till svar att har man ett öga för estetik, form och färg så stannar ju inte det vid en spis alltid.

Nej det gör ju inte det, tack för det Bengt

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter