Annons

Vi går igenom kotten igen…

Annons

Jag är irriterad på det här med entrecote igen. Har hetsat upp mig å det grövsta (igen) på att det ska ätas, beställas och tutas i folk att Kotte är god när den serveras rare. Är detta viktigt? Kan man ens uppröras och ens bemöda sig om att skriva? På fråga ett svarar jag: det är sjukt viktigt, entrecote är den bästa delen av kossan alla kategorier, kanske den bästa köttdetaljen som finns över huvud taget, lurar man i folk att den ska stekas fel måste man med största tyngd säga ifrån (igen), och så blir man ju upprörd och då är det viktigt! Fråga två är redan besvarad: jag blir sjukt upprörd, nu har jag dragit igång en riktigt het diskussion, alla mina närmaste är med, jag får en del mothugg men det triggar bara mer, jag har tyvärr rätt här, alla som inte tycker som jag har inte koll (men man får ju givetvis tycka vad man vill)

Vi tar det från början så att vi får lite ordning på begreppen här: kött som steks till rare är grymt i vissa lägen, jag pratar om biff, vilt (rådjursytter, hjortytter), oxfilé eller kalv (ytter och filé) ja man förstår.
Entrecote (oxe) däremot, ska inte intas rare, så är det bara. Självklart står det alla fritt att få den som man vill men det är ej korrekt eller direkt illa så jag känner mig därför nödd och tvungen att sätta upp en hand i luften och sätta stopp för eländet!

Steker du en entrecote som man ska, till medium så har du en köttbit av allra högsta snitt. Fettet, köttet och allt som gör en kotte grym har fått gå färdigt medans den blivit öst med gott smör. Entrecote ”rare” eller ens ”medium rare” har inte fått gå klar och defintivt inte hunnit få ösa med smör så: icke, där har du en ej fungerande köttbit.

Det kommer protesteras här nu men fettet och köttet blir inte lika gott med en kotte som är understekt, den kan vara hur jävla bra som helst i kvalitén men den är inte klar och inte som den ska vara (framförallt i fettet och annat som man äter allt av på en kotte).

Jag tror att ”vissa” ”steakhouse” (ganska många skulle jag säga) har förstört detta. De upplyser ju på många håll direkt vid beställning och meddelar att här, på det här ”steakhouset” med ”koll”, här grillar vi alltid kotten ”rare” eller i vissa fall ”medium rare” om du inte beställer nått annat! Nått annat? Vad menas? Jag vill ha min kotte klar, god och grym, så ja, jag vill gärna beställa ”nått annat”,  medium tack. Fråga mig gärna om biffen om jag råkar beställa det men inte kotten (men biff frågas det sällan om, det har blivit en grej med kotte, herregud)!!

Så nu springer folk runt och tror att man får den bäste entrecote-känslan om man äter den halvrå, jag måste och kommer göra nått, jag börjar med vår nya meny, alla som beställer ”rare” eller ”medium rare” får ett samtal i matsalen med pedagogen som skriver här nu, jag lär få det svettigt! Men det är det värt, kan jag omvända nån och få fler att begripa är jag nöjd.

Nu kan jag andas igen, att de ska va så svårt?

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter