Annons

En hel kräftskiva i en enda majjo…

Till vår kräfträtt som kommer när vi byter meny vill jag, jag för den som inte testat innan, tipsa om en bra metod. Återkommer med själva rätten (som är provlagad och klar) i detalj men den kommer baseras på kräftor och nypotatis. Vi kör ju en rätt nu med tunt skivad potatis som jag skrivit om innan http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/faerskpotatis-i-princip-utan-aendring . Den skivade och hastigt blanchade potatisen kommer nu att dressas i en kräft och krondillsdresssing och under täcket med övriga råvaror kommer en kräft och krondillsmajjo som är det jag vill tipsa om.
Annons

Till vår kräfträtt som kommer när vi byter meny vill jag, jag för den som inte testat innan, tipsa om en bra metod. Återkommer med själva rätten (som är provlagad och klar) i detalj men den kommer baseras på kräftor och nypotatis. Vi kör ju en rätt nu med tunt skivad potatis som jag skrivit om innan http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/faerskpotatis-i-princip-utan-aendring . Den skivade och hastigt blanchade potatisen kommer nu att dressas i en kräft och krondillsdresssing och under täcket med övriga råvaror kommer en kräft och krondillsmajjo som är det jag vill tipsa om.

Eller först vill jag tipsa om att göra själva oljan som man gör majjon av. För den som inte jobbat med att göra oljor av det här slaget råder jag: gör.
Det kan vara hummer, blåmusslor, bläckfisk, ja man fattar. Sen använder vi ju oljan till både dressingen att vända den skivade och blanchade potatisen i och då majjon. Men oljan funkar till  mycket, att confitera morötter (eller andra rotfrukter) i, confitera fisk, kanske en gösbit som får baka långsamt i oljan. Varför inte ett kycklingbröst i oljan? Gör smaksatta oljor, jobba och testa.

Ok, kräftoljan här då. Köper hem färska kräftor som är kokta i god lag. Skalar dom och spar köttet till annat. Fräser skalen med lök, morot och sjuka mängder krondill, krossar skalen med en skärbräda som jag bara trycker ner direkt i kastrullen med kortsidan, fortsätter fräsa till all vätska är borta. Då går jag i med tomatpuré och låter fräsa vidare några minuter, till sist olja. Detta får sedan koka upp och sedan låter jag det sjuda i två timmar innan jag silar bort alla skal. Gör man hummer eller havskräfta är det samma procedur (förutom krondillen då, jobba med andra örter). Bläckfisk och blåmusslor kan man nog hoppa tomatpurén på, bara å testa!

Sen då majjon, slå den med ytterligare krondill, senap, äggula, citronskal, lite brännvin kan man toppa den med, en hel kräftskiva i en enda majjo!

Oljan, majjon och den livsviktiga krondillen.

 

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Förnya stort med smått – nu ska inredningen vara flexibel

Förnya stort med smått – nu ska inredningen vara flexibel

En rådande trend på dagens caféer och restauranger är behovet av flexibilitet. Det ska var enkelt att flytta runt inredning. Man ska kunna sitta ensam eller i stor grupp. Samtidigt som det helst ska kännas hemtrevligt. ...

Nyheter